Zomerdip? Zomerverval?

Zo aan het einde van het schooljaar komen er leuke termen voorbij. Zo hoor je bijvoorbeeld regelmatig leerkrachten praten over de Zomerdip en het Zomerverval. Ook de term Zomerlezen valt geregeld tijdens de oudergesprekken in deze laatste weken. Uit eigen ervaring weet ik dat niet heel veel ouders bekend zijn met deze begrippen. Wat is dat nou een Zomerdip of het Zomerverval? En nog beter wat kan ik er als ouder tegen doen?

Zomerdip of Zomerverval…

Meestal wordt over deze termen gesproken in het kader van technisch lezen. Technisch lezen is een vaardigheid die je moet onderhouden, door te oefenen. Als je veel oefent raakt het geautomatiseerd en gaat het steeds beter en vlotter. Zelf merk ik dat als ik een tijdje niet veel boeken heb gelezen mijn leestempo wat is achteruit gegaan. Zodra ik weer meer ga lezen, bijvoorbeeld in de zomervakantie, gaat mijn leestempo weer omhoog. Zo werkt het bij een hoop vaardigheden die wij leren. Denk maar aan het leren fietsen of schaatsen. Dit heb je geleerd door het veel te doen en daardoor werd je er steeds beter in. Bij kinderen werkt het net zo met het leren lezen. In groep 3, 4 en 5 wordt er heel veel aandacht besteed aan het leren lezen. Kinderen behalen daardoor aan het einde van het schooljaar een bepaald AVI niveau. Dit leesniveau hebben ze nodig om het leesonderwijs in de volgende groep te kunnen volgen. Maar wat blijkt nu? In de zomervakantie lezen kinderen vaak te weinig om hun leesvaardigheid op peil te houden, waardoor hun leesniveau zakt (soms wel met 1 á 2 niveaus). Dit noemt men de Zomerdip of het Zomerverval.

Uit onderzoek is gebleken dat met name zwakke lezers extra last hebben van de Zomerdip. Zij hebben al moeite met lezen en zijn misschien nog niet op het gewenste niveau aan het einde van het schooljaar. Daarom is het voor hun extra belangrijk om in de vakanties te blijven lezen. Aanbevolen wordt om elke dag ten minste 15 minuten te lezen. Dat is best een lastige taak voor u als ouder. Hoe krijg je een kind dat niet gemotiveerd is om te lezen aan het lezen? Hierbij 10 tips om het leesplezier in de vakantie te vergroten.

Tips voor het bezig zijn met lezen in de vakantie:

  1. Stop vooral zelf niet met lezen! Goed voorbeeld doet goed volgen.
  2. Neem boeken mee op vakantie of neem de app van de bibliotheek ‘Vakantieapp’.
  3. Kies boeken die je kind leuk vindt om te lezen.  Stripboeken en vakantieboeken mogen ook gelezen worden. Het gaat er om dat je leest!
  4. Lezen is overal. Denk aan het foldertje van de dierentuin, de borden langs de weg, de menukaart in het restaurant etc. Benut deze mogelijkheden. 
  5. Kies een vast moment op de dag uit om te lezen. Maak er een routine van. Vaak werkt vlak voor het slapen gaan niet, omdat kinderen dan moe zijn en geen zin meer hebben.
  6. Neem ook een leuk voorleesboek mee. Voorlezen vergroot de woordenschat van je kind. Als je een grote woordenschat hebt is het lezen vaak makkelijker voor je.
  7. Hang een beloning aan het lezen. Als je leest krijg je een sticker en bij 10 stickers gaan we een ijsje eten. Dit is een voorbeeld van hoe je het zou kunnen doen als je op vakantie bent.
  8. Maak er een spelletje van  bijvoorbeeld ‘Leesbingo.’ Op de site van juf bijtje staat een leuk voorbeeld van een leesbingokaart voor de zomervakantie. Of schrijf je in op de site van Zwijsen voor de leesluikjes. Elke vakantiedag mogen de kinderen een luikje open maken met een leesactiviteit.
  9. Tijdens de regenachtige dagen is er vast tijd voor een spelletje. Kies een kwartet waarbij gelezen moet worden, scrabble (junior), Maan Roos Vis spelletjes etc.
  10. Maak het niet te schools en heb plezier met elkaar! Stel vragen over het verhaal.